duminică, 22 iunie 2008

Ca o consecinţă a numeroaselor accidente care au avut loc în munţii din judeţul nostru, Consiliul Judeţean Mureş hotărăşte în anul 2005 înfiinţarea unui Serviciu Public Judeţean Salvamont cu sediul central în Târgu Mureş. Pentru că muntele nu iartă niciodată am încercat să ne interesăm de starea lucrurilor la sediul Serviciului Salvamont.
„Majoritatea accidentelor montane sunt foarte grave, intervenţia de salvare este de cele mai multe ori problematică şi de aceea este recomandată o prevenire serioasă. Aceasta constă în acţiuni de informare prin internet, afişe locale, instalarea de indicatoare pe traseele montane, prin marcarea corectă şi curăţirea traseelor astfel încât potecile de munte să fie uşor accesibile şi bine vizibile şi prin acţiuni de patrulare preventivă în zonele unde sunt mai mulţi turişti pe care să-i informăm pe parcurs asupra condiţiilor meteo, a dificultăţii traseului ales, respectiv notarea de către noi a traseului acestora astfel încât dacă apar probleme să putem acţiona operativ”, spune dr. Zsigmond Szutor, medicul Formaţiei Salvamont.
Pentru o mai bună repartizare în teren şi o apropiere mai mare de turistul mureşean şi de iubitorii de munte serviciul are două puncte de lucru. Unul pe valea Mureşului, respectiv valea Ilvei într-o cabană amenajată lângă localitatea Lunca Bradului şi celălalt în Sovata într-un birou primit la sediul pompierilor, fiind în fază de amenajare o cabană, construită lângă pârtia de schi, care urmează să fie inaugurată la sfârşitul lunii iulie.
În drumeţiile noastre, acum tot mai dese odată cu încălzirea vremii, ar trebui să fim echipaţi corespunzător, să fim informaţi asupra prognozei vremii şi să avem informaţii asupra traseului pe care urmează să îl străbatem pentru că salvamontiştii mureşeni au multă voinţă, dar posibilităţi de acţiune limitate. Serviciul are patru angajaţi cu carte de muncă, paisprezece oameni cu contract de colaborare şi la nevoie voluntari, iubitori ai muntelui care ajută salvamontiştii din plăcere, fară nici un beneficiu material. Dacă dotarea cu echipamente de intervenţie este la nivel mediu, dotarea cu mijloace mobile constă într-o salvare veche de 26 de ani donată de SMURD, un autoturism Dacia Papuc, un Snow-Mobil şi un ATV insuficiente pentru munţii noştri cu văile lungi şi accidentate şi pentru drumurile forestiere, simţindu-se necesitatea achiziţionării urgentă a cel puţin o maşină de teren şi a unei clădiri cu curte şi garaje pentru sediul central.
Serviciu Public Judeţean Salvamont nu înseamnă doar munte poate însemna şi apă pentru că serviciul are şi oameni calificaţi pentru salvare specială în situaţii de urgenţă având acţiuni de salvare la inundaţii pentru recuperare de oameni, animale şi bunuri cât şi acţiuni de curăţire a văii Mureşului după inundaţiile din primăvară, de exemplu. Toate acţiunile acestea sunt posibile doar printr-o colaborare cât mai bună cu autorităşile locale.
„Am încercat, spune dr. Zsigmond Szutor, să facem contracte de colaborare cu cât mai multe instituţii care desfăşoară activitaţi asemănătoare cu a noastră şi cu care în caz de nevoie am putea să colaborăm. Avem contracte cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), cu serviciul medical de urgenţă SMURD, cu Consiliile Locale şi Ocoalele Silvice din zonele în care ne desfăşurăm activitatea. Pe lângă acestea avem o colaborare foarte fructuoasă cu organizaţiile non-guvernamentale. Mai sunt şi turişti care îi ajută pe alţi turişti. Am avut o acţiune de salvare cu o turistă de 72 ani, cetăţean german care aflată în excursie în Sovata a dipărut şi în fiecare zi am avut între 10 şi 20 de oameni voluntari care ne-au ajutat la căutare alături de jandarmi.”
Serviciul dotat precar, după cum aţi văzut, depune eforturi considerabile pentru realizarea programului şi a sarcinilor de lucru. Respectul nostru pentru asta!
Tot respectul şi pentru cititorii noştri, iubitori ai drumurilor de munte pentru care Actualitatea Mureşeană pune la dispoziţie modalitatea de contactare, în caz de nevoie, a Serviciului Public Judeţean Salvamont Mureş:
• dispeceratul naţional: 0 - SALVAMONT - 0725 826 668
(accesibil din orice reţea de telefoane mobile)
• dispecerat centralizat 112 - (apel gratuit din orice reţea)
• dipecerat judeţean : Tg Mureş, str. Primăriei nr. 2, camera 42
e-mail: salvamont@cjmures.ro
• dispecerat Valea Mureşului: 0742 283 945
• dispecerat Sovata: 0745 193 359
Nelu SABĂU

Niciun comentariu: